#4 – Conacado

De cacaobonen die met de Tres Hombres vanuit de Dominicaanse Republiek naar Amsterdam worden gebracht, zijn afkomstig van Grupo Conacado. Deze federatie van kleine cacaoboeren zorgt goed voor de cacao én voor de boeren.

Waarom de boeren arm zijn

De kleine zelfstandige cacaoboeren in de Domincaanse Republiek zijn voor hun inkomen erg afhankelijk van de beursprijzen in New York. Hun inkomen is dus wisselend en niet goed voorspelbaar. Dat zou niet zo erg zijn als ze rijk werden van de cacao, maar zo is het helaas niet. Integendeel. De boeren krijgen eigenlijk altijd te weinig geld, want de exporteurs die de cacaobonen bij de boeren inkopen, betalen vaak maar 72% van de echte waarde. Niet echt eerlijk toch? Het gevolg is dat veel boeren een groot deel van het jaar als arbeider ander werk doen. Andere boeren moeten hun plantage helemaal opgeven en met hun gezin naar de stad verhuizen .

Conacado bestrijdt armoede

Gelukkig kan het ook anders. Daarom is Grupo Conacado opgericht. Deze coöperatie bestaat uit veel kleine zelfstandige boeren die naar buiten toe één grote partij vormen. Gezamenlijk staan ze veel sterker in de onderhandelingen met exporteurs en kunnen ze wél een betere prijs voor hun cacao krijgen. Ze realiseren meestal rond de 90% van de marktprijs! Verder leert Conacado de boeren hoe ze hun oogsten kunnen verbeteren zonder chemische middelen te gebruiken.  Doordat de boeren hun plantages beter verzorgen, profiteren ze op de lange termijn van betere oogsten. Verderop lees je meer over cacaobonen.

Een beter leven

Je kunt je voorstellen dat het leven van de boeren op de cacaoplantages er dankzij Conacado een stuk beter uitziet. De werkomstandigheden zijn verbeterd, de boeren kunnen hun gezinnen onderhouden en ze worden niet meer door armoede gedwongen om hun plantages in te ruilen voor een leven in de stad. Doordat er nu meer mensen in de cacaogebieden blijven wonen, verbeteren ook de voorzieningen in de buurt.

Leuk om te weten:


  • Conocado is opgericht in 1988 om het welzijn van de boeren te verbeteren.
  • Samen hebben de Conacado-boeren ongeveer 28.000 hectare land.
  • Gemiddeld heeft elke boer rond de 3 hectare.
  • De website van Grupo Conacado bekijk je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *