#7 – Waarom per zeilschip?

Chocolatemakers produceert haar chocolade zo eerlijk en duurzaam mogelijk en dit gaat veel verder dan keurmerken en label! De meest duurzame manier om de biologische cacaobonen van Conacado naar Amsterdam te brengen is per zeilschip. Het zeilende transportschip Tres Hombres zorgt hiervoor. De repen zijn vernoemd naar het schip.

Van A naar B zonder CO2

De Tres Hombres is eigendom van het bedrijf Fair Transport. De oprichters, Jorne Langelaan, Arjen van der Veen, en Andreas Lackner, willen de hele wereld laten zien dat het tijd is voor een transportrevolutie. Hoe dat zo gekomen is, lees je hier.

Jorne: ‘Het is tijd voor de nieuwe zeilende handelsvaart. De belangrijkste reden hiervoor is het milieu. De CO2 die vrijkomt bij de verbranding van fossiele brandstoffen is heel vervuilend. Maar, er is ook een economische reden. Fossiele brandstoffen raken langzamerhand uitgeput, dus bedrijven worden steeds afhankelijker van stijgende olieprijzen. Die prijzen worden uiteindelijk in de winkel aan ons  doorberekend natuurlijk!

Transportrevolutie!

‘Wat is nu een beter alternatief voor fossiele brandstoffen dan wind? Wind raakt nooit op. Volgens experts gaat het zelfs ‘dankzij’ de klimaatveranderingen steeds meer waaien… En toch, rederijen zullen niet snel overstappen van grote vrachtschepen op zeilschepen. Al hun geld zit in hun vloot. De ommekeer zal dus moeten komen van bewuste producenten zoals Chocolatemakers en van consumenten die bewuste keuzes maken. Verder moeten we met zijn allen proberen om alleen te vervoeren wat echt nodig is. Het beste is om zoveel mogelijk lokaal te produceren.’

Goed om te weten (niet schrikken!):

  • De scheepvaart is verantwoordelijk voor 4% van de wereldwijde  CO2 uitstoot, dit is twee keer zoveel CO2 als de luchtvaart-industrie.
  • Over de hele wereld varen continu 50,000 vrachtschepen op zware stookolie met veel zwavel en roetuitstoot als gevolg.
  • De 16 grootste containerschepen stoten net zoveel zwavel uit als alle auto’s ter wereld bij elkaar.
  • Als de scheepvaartindustrie zo snel blijft groeien als nu, zal de uitstoot in 2030 met 75% zijn toegenomen.
  • De gele gloed die je tijdens een strandwandeling op een windstille dag boven de horizon ziet, is smog van schepen.

TresHombres_TresHombresReep_Fairtransport

2 gedachten over “#7 – Waarom per zeilschip?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *