#12 – Uitladen in Amsterdam

Dit jaar kwam het zeilschip de Tres Hombres Amsterdam binnen varen met 7 ton aan cacaobonen en 1,5 ton aan cacaoboter. Elk jaar zijn er weer veel vrijwilligers die Chocolatemakers helpen om meer dan 100 zakken cacaobonen CO2-neutraal te transporteren naar de nabij gelegen fabriek.

Eerst uitladen en dan…
Dankzij de berichten van Chocolatemakers op Facebook stond de kade op 16 mei vol met vrijwilligers en andere enthousiaste mensen. Het uitladen van de 115 zakken cacao gebeurt met een net. In het ruim worden steeds een paar zakken met bonen op het net gelegd. Dan mogen de mensen op de wal gaan heisen. De kinderen heisen nog wel het meest fanatiek. Goed voor je spierballen! Alle uitgeladen zakken worden door vrijwilligers naar de fabriek gebracht, een kleine kilometer verderop. De cacaobonen zijn afkomstig van de boeren van Conacado, uit de Dominicaanse Republiek.

Met paard en wagen
Zo ging dat vroeger, met paard en wagen. ‘Maar vandaag de dag kan het nog steeds en er is niets leukers dan dat’, zegt Gonny van den Broek. Gonny heeft van mennen haar beroep gemaakt en Cynthia verzorgt, sinds ze in Uithoorn bij Gonny een mencursus heeft gedaan, de paarden.  Gonny: ‘Voor ons is één zak van 70 kilo al zwaar, maar  deze paarden kunnen elk drie maal hun lichaamsgewicht trekken. Beide paarden wegen 300 kilo, dus reken maar uit.’

Cynthia: ‘Onze paarden heten Dante en Jelle, ze zijn beide Welshes. Jelle is 10 en hij doet dit al langer. Jelle is 6 en hij moet het nog een beetje leren.  Ze leren het van elkaar.  En nu moeten we maar weer eens gaan, want Snelle Jelle wordt onrustig. Hij wil veel liever lopen dan stilstaan. De paarden vinden dit echt leuk!’

Met de elektrische auto
Is dit de moderne versie van paard en wagen? Anne Wiegman (7), Alice (9) en Toddy (5) Elmers denken van wel. ‘ Anne: ‘We zijn met de auto van IJburg gekomen en we hebben al zeven zakken naar de fabriek gebracht. Het is heel leuk om te doen. We hebben ook op de boot gekeken. Moet je eens zien hoe rommelig het is op de kamers!’ Alice: ‘En we hebben cacaobonen geproefd, die zijn helemaal niet lekker; veel te zuur!’
Zouden ze zelf ook wel willen zeilen op zo’n schip? Anne: ‘Ik zou best wel mee willen, maar dan zou ik de kok willen zijn. Ehm.. denk je trouwens dat de auto wel dicht kan zo?’

Met de bakfiets
Simon Dros en Baaf Vonk gaan voor hun derde ritje. Baaf: ‘We willen het record van vorig jaar breken. Toen had iemand 16 zakken gebracht en wij zitten nu op dertien zakken. Leuk om te doen hoor! We doen wel vaker dingen samen sinds we elkaar onder andere bij activiteiten van de Youth Food Movement tegen het lijf gingen lopen. Ik ben freelance kok en Simon is slager. We vinden goed omgaan met eten en drinken heel belangrijk én heel interessant. Kom we gaan, op deze zakken staan de nummers 105 en 108. Volgens mij zijn ze bijna op.’

Hard werken wordt beloond
Iedereen die hielp met uitladen verdiende per zak een chocoladereep of een glas Tres Hombres Rum. Toen het schip leeg was, bedankte Chocolatemaker Enver de kapitein, Lammert Osinga, en Jorne Langelaan, mede-eigenaar van de Tres Hombres, met een chocolade-afbeelding van de Tres Hombres . De chocola werd meteen uitgedeeld en de dag eindigende met live muziek op het schip. Tweede kapitein Wiebe Radstake speelde met zijn band Zinkzand in het ruim. De echte rythm en stampblues, echte piratenpolka, dat hoort erbij na een dag (of 7 maanden) hard werken!

Op deze leuke dag waren er ook al een aantal bemanningsleden die meegaan met de volgende reis van de Tres Hombres. Hier kun je vast een beetje kennis met ze maken.

Wil je volgend jaar ook helpen? leuk! Houd Chocolatemakers facebook in de gaten.

Een gedachte over “#12 – Uitladen in Amsterdam”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *