#14 – De Tres Hombres crew van 2014/2015

Het uitladen van de cacao uit het ruim van de Tres Hombres is een feestelijke dag waarbij ook de oude en nieuwe crewleden elkaar ontmoeten. De crewleden die net terug zijn vertellen over hun avonturen en de crewleden voor de volgende reis kijken rond aan boord. Ze verheugen ze zich nu al op het avontuur.

Wiebe Radstake is net terug van de reis. Net als de meeste andere mannelijke bemanningsleden die net terug zijn, is zijn kleding verweerd, een gezonde bruine kleur en een baard. Ranjelies Sluzewski, Cleem Doedens en Gerrit Dykstra zien er onopvallend uit tussen de rest van de nieuwsgierige aagjes die het schip willen bekijken, maar zij maken deel uit van de crew die in oktober 2014 vertrekt.

Wiebe

Wiebe: ‘Ik ben de afgelopen zeven maanden tweede stuurman geweest van de Tres Hombres. Hoe dat gekomen is, is een leuk verhaal. Het zit zo: ‘Ik zit in de band ‘Zinkzand’ en was een keer zelf aan het varen in Vlissingen toen ik ergens mijn eigen muziek hoorde. Het bleek de Tres Hombres te zijn waar ze mijn cd draaiden. Nou ja, twee dagen later zeilde ik mee van Vlissingen naar Den Helder en nu ben ik net terug van een reis van zeven maanden. Van tevoren kun je je niet voorstellen hoe het zal zijn. Het is heel bijzonder. Alsof je in een droom leeft; het varen de havens, de mensen. In oktober ga ik weer.’

Ranjelies

Ranjelies is een kleurrijke vrouw van begin vijftig: ‘Voor mij wordt het een sabbatical. Ik heb mijn hele leven veel gezeild. Ik heb zelfs met mijn zoon de Volvo Ocean Race gezeild. De Tres Hombres is een heel ander schip. Hier leer ik vast weer nieuwe dingen.’

Cleem

Cleem is nog een groentje als het om zeilen gaat. ‘Ik heb een aantal rotjaren achter de rug nadat ik werkloos werd. Eigenlijk is het door een opmerking in die tijd van mijn zoontje dat ik hier nu sta. We waren uitgenodigd om in een buitenmuseum aan boord van een botter te komen. ’s Avonds zei mijn zoon: ‘Papa, je hebt de hele dag staan lachen!’ Dat heb ik onthouden. Twee jaar geleden ben ik actief geworden bij Fair Transport, onder andere voor de communicatie rondom de Tres Hombres. Nu ben ik 65, een vrij man en kan ik mee op reis. Als jonge jongen heb ik een aantal jaar bij de koopvaardij gevaren, maar komend najaar ga ik leren zeilen. Geweldig!’

Gerrit

Gerrit is 23 en net klaar met zijn bachelor geschiedenis. ‘In mijn studie probeer ik zoveel mogelijk te leren over maritieme geschiedenis’, zegt hij. Varen speelt altijd al een rol in mijn leven. Mijn pa heeft een binnenklipper dus ik ben wel een en ander gewend, maar op dat schip kan de motor nog aan. Op de Tres Hombres kan dat niet. Ik ben al twee keer een maand mee geweest. Prachtig mooi, dat is het echte zeilen.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *