De Tres Hombres repen worden gemaakt door Chocolatemakers. De chocolademakers Rodney en Enver studievrienden. Zij vinden chocolade maken en aan machine klussen het mooiste dat er is. In hun fabriekje in Amsterdam Noord zijn geen Oompa Loompa’s en geen eekhoorns te bekennen. Ze doen alles zelf!
Is chocolade maken moeilijk?
Enver: ‘Goede chocolade maken is een ambacht. Wij zoeken en importeren kleine hoeveelheden biologische cacaobonen van bijzondere kwaliteit, de ene cacaoboon is de andere niet! Die specifieke eigenschappen van de cacaobonen waar we mee werken, proberen we zoveel mogelijk naar voren te laten komen in de chocolade, hierbij is het brandproces cruciaal. De receptuur van onze chocolade bepalen we natuurlijk door veel te proeven en te experimenteren!’
‘De cacaobonen voor de Tres Hombres repen kopen we direct van de coöperatie van kleine boeren uit de Dominicaanse Republiek. Deze coöperatie heet Conacado. De bonen komen met het enige zeilende transportschip ter wereld naar Amsterdam: de Tres Hombres. We leggen je graag uit waarom we dat belangrijk vinden. Vrijwilligers helpen vervolgens om het schip uit te laden en de zakken cacaobonen zonder CO2-uitstoot naar de fabriek te brengen. Dat doen ze op allerlei creatieve manieren.
Wat gebeurt er in de fabriek?
Rodney: ‘De bonen worden op het oog en met de hand gecontroleerd, vervolgens gaan we ze branden. Dit is misschien wel het belangrijkste proces voor de smaakvorming van onze chocolade! De manier waarop we ze branden is een belangrijk onderdeel van ons geheime recept! Daarna worden de bonen gescheiden van hun doppen en maken we er ‘nibs’ van: kleine stukjes cacaoboon.
We malen de bonen met een Spaanse ‘Melangeur’ van 70 jaar oud om de nibs verder fijn te malen zodat er een vloeibare massa onstaat. Vervolgens ‘concheren’ (walsen) we de chocolade. Daar nemen we echt de tijd voor. Soms wel 48 uur achter elkaar. Behalve veel tijd voegen we biologische suiker en melkpoeder toe. We doen alles zo puur mogelijk en meer dan dat gaat er dan ook niet in, eigenlijk zo min mogelijk.’
Wie pakt de chocolade in?
Enver: ‘Daar hebben we een speciale machine voor. Die is tweedehands, net als heel veel van onze machines en materialen. We willen het milieu zo min mogelijk belasten, daarom verpakken we onze repen niet in aluminiumfolie maar in zogenaamd vetpapier. Dit papier wordt door onze buurman hier om de hoek bedrukt met bio-inkt en gewoon hier naar binnen gedragen; geen transport en vervuiling dus. De verpakkingen kan gewoon bij het oud papier om gerecycled te worden.’
Leuk om te weten:
- Veel machines zijn tweedehands. Nieuwe machines die nodig zijn, worden ontworpen op basis van traditionele machines.
- Chocolatemakers streeft naar ‘zero waste’.
- De cacaodoppen gaan naar de Smultuin op de Stadshoeve in Waterland alwaar ze gebruikt worden als compost voor blauwe bessen.
- De pallet waarop onze Spaanse melangeur naar Nederland is gekomen, is verwerkt tot kistjes waar de chocolade in verkocht wordt.