De cacaobonen waarmee de Chocolatemakers de Tres Hombres repen maken, worden vanuit de Dominicaanse Republiek naar Nederland gebracht met de Tres Hombres: een zeilend vrachtschip met een bijzonder verhaal.
Zeemansbloed
Het verhaal van de Tres Hombres begint in 2000 bij Jorne Langelaan, Arjen van der Veen en Andreas Lackner. Jorne: ‘Vanaf mijn twaalfde ging ik al vaak mee op het vrachtschip van mijn oom. Later leerde ik ook zeilen. Omdat het varen in mijn bloed zit, ging ik naar de Enkhuizer Zeevaartschool, de enige school waar je kunt leren over Commercial Sailing. Hier leerden Arjen en ik elkaar kennen.’
Als verstekelingen
‘Arjen en ik hadden allebei interesse in zeilende vrachtschepen, dus onze school probeerde een plek voor ons te regelen op een driemaster die naar Zuid-Amerika zou zeilen. Dat lukte niet, maar wij gaven het niet zo snel op! We zijn naar het schip gegaan om met de kapitein te praten en het lukte! Als we goed ons best zouden doen, mochten we mee. Eenmaal aan boord bleken we niet de enige verstekelingen te zijn. Andreas was aan boord omdat hij in Zuid-Amerika een vriend wilde helpen met een hotel en hij wilde niet vliegen.’
Tres Hombres
‘Vanaf het begin noemde de kapitein ons de Tres Hombres. Dat betekent in het Spaans letterlijk ‘drie mannen’, of ‘drie vrienden’. Onze vriendschap groeide snel. We verbaasden ons er vreselijk over hoeveel smog van vrachtschepen er boven de horizon hangt. Wij haalden dezelfde snelheid zonder motor en met dertig zeilen! Ongelooflijk dat vracht nog steeds met motorschepen vervoerd wordt, vonden we. Zo besloten we met z’n drieën om het anders te gaan doen. We kunnen je heel goed uitleggen waaróm. En het kon natuurlijk niet anders dan dat we ons eerste schip Tres Hombres zouden noemen. De organisatie die we hebben opgericht voor dit initiatief heet ‘Fair Transport’.
Leuk om te weten:
- Jorne, Arjen en Andreas zijn niet de enige kapiteins die op de Tres Hombres varen. Lees verderop meer over de route van de Tres Hombres en over het leven aan boord.
- Deze drie mannen zijn momenteel vooral druk op het land om de wereld te vertellen over het belang van ‘eerlijk transport ‘ en om nog meer duurzame schepen in de vaart te brengen.
- Jorne, Arjen en Andreas willen dat zeilende vrachtschepen, net als vroeger, weer het uitgangspunt worden.
Beste mensen, niet alle links op deze site werken. Prachtig initiatief overigens! Om blij van te worden. Ik ben inmiddels 55. Is dat te oud om mee te varen als leerling?
Vinden jullie het goed als ik een link op mijn eigen site plaats van jullie werk/schip/uitgangspunten?
alle goeds, Theo Koster