#3 – De Dominicaanse Republiek

Dat de cacaobonen voor de Tres Hombres repen uit de Dominicaanse Republiek komen is niet helemaal toevallig. Cacaobomen groeien namelijk lang niet overal. Ze stellen hoge eisen aan de temperatuur, aan de bodemvruchtbaarheid en aan de hoeveelheid neerslag. 

De Dominicaanse Republiek is een tropisch land in het Caribisch gebied waar al decennia lang cacao verbouwd wordt. Het is een mooi land dat ongeveer tweederde van het eiland Hispaniola beslaat. De cacaobonen voor de Tres Hombres repen koopt Chocolatemakers hier direct van de boeren die verenigd zijn in Grupo Conacado.

Iets groter dan Nederland

De Dominicaanse Republiek is niet zo groot. Horizontaal gemeten, is het land maximaal 390 kilometer breed. Het langste stuk van noord naar zuid meet maximaal 286 kilometer. Met haar drie eilanden erbij, is de totale oppervlakte van het land 48.671 vierkante kilometer. Nederland is met 41.526 vierkante kilometer net iets kleiner. Ongeveer de helft van het land is bergachtig. Er zijn zes grote bergketens.

Altijd zomer

De zomermaanden in de Dominicaanse Republiek zijn lekker warm. Op zeeniveau liggen de temperaturen overal gemiddeld net boven de dertig graden en de zon schijnt zo’n 8 uur per dag. In de wintermaanden is het niet veel koeler. Het tropische klimaat brengt wel een relatief hoge luchtvochtigheid en de nodige regen met zich mee. Goed voor de cacaobonen!

Van de bergen naar de haven

Cacaoplantages vind je vooral in de meer regenachtige berggebieden. Hier groeien de bomen het beste. Als de bonen gerijpt en behandeld zijn, worden de cacaobonen naar de havens aan de zuidkust vervoerd. Hier ligt ook de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek en de oudste stad van Amerika: Santo Domingo. De Tres Hombres legt iets oostelijker, in de havenstad Bocca Chica aan om daar de 100 zakken cacaobonen voor Chocolatemakers in te laden. Elke zak weeg 70kg en wordt met de hand en takeltuig in- en uitgeladen. Eenmaal in de fabriek van de  Chocolatemakers aangekomen, worden ze verwerkt tot twee soorten chocoladerepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *