#15 – Interview met de crew

Het uitladen van de cacao uit het ruim van de Tres Hombres is een feestelijke dag waarbij iedereen een kijkje kan nemen aan boord. De crewleden die net terug zijn vertellen over hun avonturen en de crewleden die in oktober 2014 aan boord zullen stappen, verheugen zich nu al op het avontuur.

Onvoorstelbaar

Wiebe Radstake is net terug van de reis. Hij heeft de Enkhuizer zeevaartschool gedaan en voer mee als tweede stuurman. Wiebe: ‘Ik zit in de band ‘Zinkzand’ en was een keer aan het varen in Vlissingen toen ik mijn eigen muziek hoorde. Het bleek de Tres Hombres te zijn waar ze mijn cd draaiden. Twee dagen later zeilde ik mee van Vlissingen naar Den Helder en nu ben ik net terug van een reis van 7 maanden. Van tevoren kun je je niet voorstellen hoe het zal zijn. Het is alsof je in een droom leeft; het varen de havens, de mensen, de mooi ontmoetingen in alle landen. In oktober ga ik weer!

Nieuwe

Drie nieuwe crewleden lopen elkaar in de stuurhut tegen het lijf. Ranjelies, een kleurrijke vrouw van begin vijftig: ‘Voor mij wordt het een sabbatical. Ik heb mijn hele leven veel gezeild. Ik heb zelfs met mijn zoon de Volvo Ocean Race gezeild!’

Cleem Doedens is nog een groentje als het om zeilen gaat. ‘Ik heb een aantal rotjaren achter de rug, zat niet lekker in mijn vel en had nergens zin in. Eigenlijk is het door een opmerking van mijn zoontje dat ik hier nu sta. We waren uitgenodigd om in een buitenmuseum aan boord van een botter te komen. ’s Avonds zei mijn zoon: ‘Papa, je hebt de hele dag staan lachen!’ Dat heb ik onthouden. Twee jaar geleden ben ik actief geworden bij Fair Transport, onder andere voor de communicatie rondom de Tres Hombres. Nu ben ik 65, een vrij man en kan ik mee op reis. Als jonge jongen heb ik een aantal jaar bij de koopvaardij gevaren, maar komend najaar ga ik leren zeilen. Geweldig!’

Gerrit Dykstra is 23 en net klaar met zijn bachelor geschiedenis. ‘In mijn studie probeer ik zoveel mogelijk te leren over maritieme geschiedenis. Varen speelt altijd al een rol in mijn leven. Mijn pa heeft een binnenklipper dus ik ben wel een en ander gewend, maar op dat schip kan de motor nog aan. Op de Tres Hombres kan dat niet. Ik ben al twee keer een maand mee geweest. Prachtig mooi, dit is het echte zeilen.’

Leuk om te weten:

  • De Tres Hombres vertrekt elk jaar in oktober voor de reis van 7 maanden.
  • Waarschijnlijk zal de Tres Hombres voor het eerst de oversteek naar Zuid-Amerika maken met een vol ruim: met biologische Franse wijn.
  • Als je zelf (een deel van de reis) mee wilt varen op de Tres Hombres, vind je hier de mogelijkheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *